Global Research: Globálny kapitalizmus a jeho sociálne, ekonomické a politické dôsledky – analýza Chomského a Chossudovského

SVĚT: Oba akademici nabízejí pronikavá hodnocení vykořisťovatelské a utiskovatelské povahy kapitalismu a globální korporatokracie a jejich dopadů na naši současnou společnost. Metodologické přístupy a rámce obou veřejných intelektuálů však vykazují pozoruhodné podobnosti a pozoruhodné rozdíly, které vyžadují důkladný přezkum, abychom pochopili nuance jejich stejně závažných perspektiv.

Tento článek si klade za cíl analyzovat, porovnat a kriticky zhodnotit podobnosti a rozdíly přístupů Noama Chomského a Michela Chossudovského při kritice společenského vykořisťování a útlaku, který přináší globální kapitalismus a korporatokrace na utlačované masy a marginalizované sektory společnosti.

Podobnosti mezi Chomského a Chossudovského kritikou globálního kapitalismu

1. Antiimperialistické a antineokolonialistické pozicionality

Noam Chomsky i Michel Chossudovsky ve svých kritikách globálního kapitalismu a korporatokracie zastávají antiimperialistický postoj.

Zdůrazňují úlohu mocných západních národů, zejména Spojených států, při udržování ekonomického vykořisťování, vojenských intervencí, změn režimů a geopolitické dominance na podporu jejich kapitalistických programů

(Srov. Chomsky, Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media , s. 30-32).

Jejich analýzy podtrhují vzájemnou propojenost kapitalismu a imperialismu a zdůrazňují, jak je ekonomické vykořisťování často propojeno s politickými a vojenskými agendami (Srov. Chossudovsky, Globalizace chudoby a nový světový řád , s. 25).

2. Kritický důraz na analýzu síly podniku

Noam Chomsky i Michel Chossudovsky se zaměřují na nadvládu a převahu korporační moci při formování globálního kapitalismu.

Kritizují vliv nadnárodních korporací, finančních institucí a elitních ekonomických kartelů při kontrole zdrojů, manipulaci trhů a prohlubování politické nerovnosti, jakož i sociální a ekonomické nerovnosti.

(Chomsky, Manufacturing Consent: Politická ekonomika v médiích , s. 32-34).

Oba akademici zdůrazňují, jak firemní zájmy a programy řídí politiky, které upřednostňují zisk před blahobytem lidí a ekosystému naší planety, což vede k sociální nespravedlnosti, degradaci životního prostředí, ekonomické nestabilitě a sociálně-politické marginalizaci.

(Chossudovsky, Globalizace chudoby a Nový světový řád )

3. Otravná kritika neoliberální politiky

Dalším společným základem v jejich analýzách je kritika neoliberální politiky a neoliberální globalizace.

Chomsky a Chossudovsky odsuzují deregulaci, privatizaci a úsporná opatření podporovaná neoliberální ideologií a tvrdí, že tyto politiky prohlubují chudobu, nerovnost a sociální vyloučení.

(Chomsky, Profit Over People: Neoliberalism and Global Order, s. 78).

Chomsky a Chossudovsky zdůrazňují, jak neoliberální globalizace prospívá bohaté elitě na úkor pracující třídy, což vede ke stagnaci mezd, nejistotě zaměstnání, inflaci a erozi systémů sociálního zabezpečení.

(Chossudovsky, Globalizace pověření a New World Order , s. 102).

Rozdíly mezi Chomským a Chossudovským

1. Metodologické přístupy a rámce analýzy

Přístup Noama Chomského ke kritice globálního kapitalismu má kořeny v lingvistice, filosofii a politickém aktivismu. Při odhalování nespravedlnosti kapitalismu a obhajování sociální transformace využívá multidisciplinární hledisko, vycházející z historické analýzy, empirického výzkumu a etického uvažování.

(Chomsky, Profit Over People: Neoliberalism and Global Order , s. 14).

Chomského kritika je často charakterizována zaměřením na lingvistiku, jakož i lingvistickou filozofií a důrazem na diskurz, zdůrazňujíce, jako média, propaganda a ideologická hegemonie udržují kapitalistické narativy a udržují utiskovatelské, těžební a vykořisťovatelské mocenské struktury v současné společnosti.

Naproti tomu přístup Michela Chossudovského je explicitněji ekonomický a otevřeně geopolitický zakořeněný v jeho odbornosti v analytické oblasti politologických subdisciplin mezinárodní politiky a globálních vztahů.

Kromě toho, jako ekonom, geopolitický analytik a odborník na globální vztahy, Chossudovský zdůrazňuje úlohu finančních trhů, měnové politiky a geopolitiky při formování globálního kapitalismu

(Chossudovsky, Globalizace pověření a new World Order , s. 47) .

Chossudovské analýzy často zahrnují výzkum založený na údajích a empirickou geopolitickou analýzu na odhalení mechanismů kapitalistického vykořisťování a zájmů globálních mocenských hráčů: státních i nestátních aktérů, jakož i veřejných a soukromých korporací a ekonomických institucí, které udržují politickou marginalizaci a hospodářství. vykořisťování v naší současné době.

2. Rozsah analýzy

I když Noam Chomsky i Michel Chossudovsky kritizují globální kapitalismus, ve své kritické analýze kapitalistického a korporatokratického systému se často zaměřují na různé aspekty a dimenze.

Chomského kritika má tendenci zahrnovat širší škálu problémů včetně militarismu, imperialismu, zhoršování životního prostředí a porušování lidských práv.

(Chomsky, Profit Over People: Neoliberalism and Global Order , s. 94).

Zkoumá intersekcionálnost globálního kapitalismu s jinými systémy útlaku, jako jsou rasismus, patriarchát a kolonialismus, přičemž poukazuje na vzájemnou propojenost různých forem nespravedlnosti a marginalizace. Na druhé straně, Chossudovského analýzy se často hluboce ponoří do specifických ekonomických a geopolitických jevů, jakož i do sociálně-ekonomických rozhraní, jimiž se řídí hospodářská politika, jako je financializace, měnová manipulace, monopolizace a geopolitické konflikty

(Chossudovský, Globalizace chudoby a nový svět Objednávka )

Ve své práci často zdůrazňuje úlohu konkrétních států, nestátních aktérů a veřejných i soukromých institucí, jako jsou centrální banky, mezinárodní finanční instituce a zpravodajské agentury, hegemonní vykořisťovatelské korporace a monopolistické kartely při udržování kapitalistického vykořisťování, korporativistických těžebních programů. a globální hegemonie států udržujících zneužívající kapitalistickou hospodářskou politiku.

Závěrečné myšlenky

Pokud to shrneme: Kritika globálního kapitalismu, kterou nabízejí Noam Chomsky a Michel Chossudovsky, sdílejí společná témata antiimperialismu, kritiky korporátní moci a opozice vůči neokoloniální a neoliberální politice.

Jejich přístupy však vykazují značné rozdíly z hlediska metodologie, rozsahu analýzy a důrazu na specifické politické, sociální, ekonomické a geopolitické souvislosti.

Prostřednictvím kritického zapojení se do jejich perspektiv a doplněním, jakož i syntetizováním Chomského a Chossudovského silné a rázné kritiky současných trendů současného kapitalismu mohou pedagogové, akademici, vědci, studenti, sociální obhájci a progresivní aktivisté hlouběji porozumět zložit.

Analytickým, reflexivním a pronikavým zkoumáním spisů Noama Chomského a Michela Chossudovského, které načrtávají a usměrňují místa osvobození naší současné společnosti od vykořisťovatelských uchopovacích chapadel globálního kapitalismu, mohou progresivní aktivisté a obhájci účinně vést naši současnou společnost k holistické míru, spravedlnosti, přátelství a rovnosti.

AUTOR: Prof. Henry Francis B. Espiritu
Překlad: S.S.
ZDROJ: www.globalresearch.ca/chomsky-chossudovsky-critique-global-capitalism/5855642

~~~

Zdroj: https://cz24.news/global-research-globalny-kapitalizmus-a-jeho-socialne-ekonomicke-a-politicke-dosledky-analyza-chomskeho-a-chossudovskeho

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.