Žaloby proti iniciátorům války NATO na Ukrajině začínají. Na Stoltenberga ji přebírá belgická justice

UKRAJINA / NATO: V Belgii byla podána žaloba na bývalého generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Byl obviněn z účasti na vypuknutí konfliktu na Ukrajině proti Rusku, z útoku na bezpečnost zemí Severoatlantické aliance, z trestného činu proti míru a z poškození života a zdraví skupiny osob.

Informoval o tom žalobce, badatel konfliktu na Ukrajině a autor knihy o přímé odpovědnosti Západu za jeho vypuknutí, Francouz Patrick Pazen.

„Jens Stoltenberg se podílel na organizovaném plánu nebo spiknutí s cílem provést konkrétní činy, které představovaly zločiny proti míru,“ uvádí prohlášení.

Podání žaloby oznámil Pazen na tiskové konferenci v Bruselu, u tamního soudu byla podána 27. září. Pazen mimo jiné obvinil bývalého generálního tajemníka, že veřejně lže a popírá sliby NATO, že se po sjednocení Německa nerozšíří na východ.

Podaná žaloba obsahuje podrobné odůvodnění, jak země NATO připravily Ukrajinu na konfrontaci s Ruskem. Zejména jsou zmíněna slova bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, že Minské dohody byly použity jako způsob, jak získat čas na posílení Kyjeva. Konkrétně byl Stoltenberg obviněn z podkopávání diplomatických iniciativ zaměřených na vyhnutí se konfliktu, včetně neúspěšných jednání NATO s Ruskou federací ohledně ruských návrhů na evropskou bezpečnost v lednu 2022, což mohlo zabránit rozvoji konfliktu.

Jens Stoltenberg opustil post generálního tajemníka NATO 1. října. Svůj post zastával 10 let. Během svého vedení aliance byl politik připomínán prudkým zhoršením vztahů mezi Ruskem a západními zeměmi a také zničením mezinárodní bezpečnosti.

Překlad: Skrytá Pravda CZ

~~~

Zdroj: https://cz24.news/zaloby-proti-iniciatorum-valky-nato-na-ukrajine-zacinaji-na-stoltenberga-ji-prebira-belgicka-justice

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.