ROZSUDEK MĚSTSKÉHO SOUDU V PRAZE: ZABLOKOVÁNÍ TAKZVANÝCH DEZINFORMAČNÍCH WEBŮ – I NAŠEHO CZ24.NEWS, BYLO NEZÁKONNÉ!

ČESKO: Po invazi Ruska na Ukrajinu vyzvala česká vláda k zablokování takzvaných dezinformačních webů. Podle nedávného konstatování Městského soudu v Praze bylo ovšem pozastavení přístupu nezákonné. Poskytovatelé internetových služeb totiž neměli vyslechnout špatně a vágně formulované žádosti státu a poškozené weby tak mají pravděpodobně šanci na odškodné. Deník Echo24 nyní přináší plné znění zásadního rozsudku.

Redakce se k němu dostala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Důvodem zablokování webů po ruské invazi, které trvalo asi čtvrt roku, byla obava vlády Petra Fialy z šíření dezinformací. Od počátku ale mělo výhrady mnoho kritiků z řad zastánců svobody slova. Problém byl od počátku v tom, že Fialův kabinet se na věci pouze usnesl a následně vyzval poskytovatele včetně mobilních operátorů, aby přístupy zablokovali sami. Ti tak v zásadě jen vyšli vstříc žádosti, nikdo ale o zablokování „natvrdo“ nerozhodl a sám stát nikoho neodstřihl.

Soud s T-Mobile

V soudním sporu šlo o žalobu jednoho z poškozených webů AC24.cz na operátora T-Mobile. Web žádal náhradu ušlého zisku za dobu zmíněné blokace. To soud první instance zamítl. Odvolací Městský soud v Praze ale webu dal za pravdu a případ vrátil k opětovnému projednání.

V argumentaci mimo jiné soudu první instance vytýká některé chyby. „Soud I. stupně z tohoto důvodu žalobu zamítl nepředvídatelně, neboť žalobkyni o takové možnosti nepoučil a své závěry o důvodu úbytku návštěvníků webu žalobkyně založil na svém nepodloženém úsudku. Současně neúplně zjistil skutkový stav, když neprovedl žalobkyní navrhovaný znalecký posudek k otázce jejího ušlého zisku, nezhodnotil řádně předložená čestná prohlášení, prokazující pokles návštěvnosti domény, a nezabýval se výpočtem ušlého zisku žalobkyní,“ uvádí se v rozsudku.

Podle soudu poškozený web správně argumentoval právní nezávazností výzvy vlády Petra Fialy. „Z důvodu tam uvedených a je tak z jejího obsahu zcela zřejmé, že se o direktivní pokyn orgánu veřejné moci, vydaný v rámci jeho pravomoci, nejedná,“ zní rozsudek s dodatkem, že „obdobně pouhou politickou proklamací bez právních důsledků byla i obdobná výzva k přijetí potřebných opatření k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací“.

DŮLEŽITÉ INFO! NÁVODY, JAK OBEJÍT CHYSTANOU BLOKACI ALTERNATIVNÍCH WEB STRÁNEK NA ZÁKLADĚ NAŘÍZENÍ BRUSELU ČLENSKÝM STATŮM EU více v celém článku…

~~~

Celý článek: https://cz24.news/rozsudek-mestskeho-soudu-v-praze-zablokovani-takzvanych-dezinformacnich-webu-i-naseho-cz24-news-bylo-nezakonne

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.